Zwangerschapsmisselijkheid

Zwangerschap: Verlost van zwangerschapsmisselijkheid

“In eerste instantie leek het te simpel voor woorden dat die kleine prikjes mij van mijn zwangerschapsmisselijkheid zouden verlossen”, vertelt mevrouw Douwes. Zij werd over de streep getrokken door haar verloskundige die haar attendeerde op de mogelijkheden van acupunctuur. “Mijn vroedvrouw had veel positieve verhalen gehoord over deze behandelwijze. En aangezien ik geen medicijnen wilde innemen, leek acupunctuur een goed alternatief. Ondanks dat de gedachte met naaldjes te worden geprikt, mij in eerste instantie niet erg aansprak. ” 

Opstijgende maagenergie 
De meest voorkomende misselijkheidoorzaak is ‘opstijgende maagenergie’. In het geval van een zwangerschap, zoals bij mevrouw Douwes, betekent dit dat er te veel lichaamsenergie rechtstreeks naar de ontwikkeling van het kind gaat. Hierdoor raakt het lichaam uitgeput en is het niet (meer) in staat zijn eigen maagenergie te controleren. De energie stijgt op en veroorzaakt een misselijk gevoel. In het slechtste geval kan dit leiden tot overgeven. In de behandelingswijze voor deze kwaal, heeft de acupuncturist een tweeledig doel voor ogen. Door het toevoegen van energie wordt enerzijds uitputting tegengegaan en is het anderzijds mogelijk de maagenergie weer te controleren en stabiliseren.

Acupunctuurpunten 
Een van de meest gebruikte acupunctuurpunten tegen misselijkheid – en specifiek tegen de opstijgende maagenergie – is hartconstrictor HC6. Dit is het zesde punt van de hartconstrictormeridiaan en ligt in de pols. HC6 zorgt voor een dalende maagenergie en stopt het braken. De acupuncturist stimuleert niet alleen HC6; hij gebruikt eveneens andere punten, zodat het energieniveau toeneemt en de cliënt zich fitter voelt. Zo kreeg mevrouw Douwes naaldjes in haar pols, scheenbenen, enkels en eentje zo’n vijf centimeter boven haar navel. “Het verbaasde me dat ik er geen naar gevoel aan overhield, nadat ze eenmaal geplaatst waren. Ik lag best ontspannen met zeven glimmende naaldjes in mijn lijf”, vertelt ze. De dag na de eerste sessie hoefde mevrouw Douwes voor het eerst sinds weken niet over te geven. Na zes vervolgbehandelingen was ze weer helemaal de oude.

Magnetisme 
In sommige gevallen besluit de acupuncturist het HC6-punt langere tijd te stimuleren. De keuze valt dan op een magneetje. Dit stukje metaal – dat met een pleister op de huid is vastgeplakt – stimuleert het HC6-punt in de periode tussen de acupunctuurbehandelingen.