Stuitligging

Zwangerschap: Een goed bevallen zwangerschap

Van alle zwangere vrouwen draagt vier procent het kindje vlak voor de geboorte in een stuitligging. Een klein percentage? Niet als je bedenkt dat bijvoorbeeld het Westfries Gasthuis in Hoorn 1300 bevallingen per jaar begeleidt en dat hiervan al snel honderd baby’s in een ‘stuit’ liggen. Deze vervelende, pijnlijke houding maakt de bevalling er – uiteindelijk vaak via een keizersnede – niet makkelijker op. Het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Het is daarom wenselijk dat de baby in de periode voor de uitgerekende datum alsnog in een goede positie komt te liggen. Moxa-therapie biedt in veel gevallen uitkomst.

Van alle kinderen in stuitligging draait alsnog ongeveer 45 procent spontaan tussen de 33e en 35e week van de zwangerschap. Wetenschappelijk onderzoek – naar de effectiviteit van acupunctuur bij stuitligging – heeft aangetoond dat therapie met Moxa (een middel dat de huid verwarmt) het percentage opvoert naar 75 procent. Het 67e punt op de Blaasmeridiaan – dat vlak boven de nagel van de kleine teen ligt – wordt hiervoor geprikkeld. Door dit punt ‘Zhi Yin’ dagelijks ongeveer tien minuten te verwarmen, voelt de moeder een toenemende bewegelijkheid van het kind in haar buik. Het resultaat? In het merendeel van de gevallen draait de baby in de gewenste houding.

De behandeling is zeer eenvoudig toe te passen. Niet alleen een acupuncturist, maar ook de partner van de aanstaande moeder kan Moxa-therapie uitvoeren. Bent u geïnteresseerd in de Chinese werkmethode? Neem dan contact op met uw acupuncturist. Zij voorziet u graag van (uitvoerige) instructies.