Slaapproblemen

Zwangerschap: Slaapproblemen tijdens de zwangerschap?
Lig er niet langer wakker van!


Zwangere vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit, hebben baat bij acupunctuur. Dat blijkt uit een in maart 2005 gepresenteerd onderzoek van het Gothenburg’s Institute.

Veel vrouwen hebben slaapproblemen tijdens de zwangerschap. Dat komt doordat er tijdens de zwangerschap veel verandert in hun energiehuishouding. De Traditionele Chinese Geneeskunst is erop gericht lichamelijke en geestelijke energie in balans te houden of te brengen. Daarom is acupunctuur, onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunst, effectief bij het behandelen van slaapproblemen tijdens de zwangerschap.

Goed slapen is in vele fasen van de zwangerschap lastig. In het begin van de zwangerschap moeten vrouwen vaker naar het toilet, omdat de baarmoeder groter wordt en tegen de blaas gaat drukken. Ook krijgen veel vrouwen last van brandend maagzuur zodat ze niet plat kunnen liggen en half rechtop moeten proberen te slapen. Het idee dat ze over niet al te lange tijd moeder worden, kan zwangere vrouwen ’s nachts uit de slaap houden en sommige hebben simpelweg last van slapeloosheid, zonder dat daar een speciale reden voor is.

Bijtanken
Overdag ‘bijtanken’ is dan het devies. Dat lukt echter lang niet altijd. Vooral vrouwen die nog werken en/of al een kind (of meer) hebben, komen overdag ook niet altijd aan hun rust toe. Zij lopen het risico behoorlijk uitgeput te raken en dat maakt de periode van de bevalling en daarna extra zwaar.
Een goede nachtrust is voor iedereen belangrijk, maar voor zwangere vrouwen is het noodzaak! Een behandeling met acupunctuur kan hen van hun slaapproblemen afhelpen.

Tekort aan energie
Je zou denken dat je door een gebrek aan slaap een energietekort opbouwt, maar bij zwangere vrouwen is het omgekeerde ook het geval:
Het slecht kunnen inslapen, doorslapen of veel dromen heeft vaak te maken met de veranderde energiehuishouding die ontstaat tijdens de zwangerschap. Er ontstaat een volledige extra bloedcirculatie in de baarmoeder en dit kost behoorlijk wat bloedenergie (zoals in de Traditionele Chinese Geneeskunde deze energievorm genoemd wordt). Dit kan een tijdelijk, maar ook soms langdurig tekort geven in specifieke meridianen waardoor zwangere vrouwen ’s nachts niet in de yinfase komen (ofwel de rustfase) en dus slecht kunnen slapen.
Zwangere vrouwen die niet kunnen slapen omdat ze piekeren en zich zorgen maken, hebben vaak een energietekort in bijvoorbeeld de milt/maagmeridiaan.

Acupunctuurbehandeling
Een behandeling met acupunctuur vult het tekort aan energieën weer aan, zodat er bij de slapeloze zwangere vrouwen overdag weer voldoende energie in de meridianen komt. De overgang van yang (actie/overdag) naar yin (rust/’s nachts) vindt dan goed plaats, waardoor ze ’s nachts weer lekker slapen.