Hoofdpijn

Zwangerschap: Met acupunctuur een kopzorg minder

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van hoofdpijn. Dat komt meestal door een verandering in de energiehuishouding, die ook stress of slapeloosheid kan veroorzaken. Hoofdpijnklachten kunnen heel goed behandeld worden door een acupuncturist. Gelukkig maar, want medicijngebruik wordt tijdens de zwangerschap sterk afgeraden.

Onlangs verscheen in het vooraanstaande medisch tijdschrift The British Medical Journal (27 maart 2004. Voor samenvatting: www.bmj.com) een onderzoek waaruit blijkt dat hoofdpijn en migraine zeer effectief behandeld kunnen worden met acupunctuur. Uit dit onderzoek bij een grote groep hoofdpijnpatiënten is zelfs gebleken dat acupunctuur effectiever is dan de medicijnen die de huisarts in dergelijke gevallen voorschrijft. 

Dit is natuurlijk fantastisch nieuws voor alle hoofdpijnpatiënten, maar zeker ook voor zwangere vrouwen die toch al terughoudend zijn in het gebruik van medicijnen. Migraine patiënten hebben volgens de onderzoeken het meest baat bij acupunctuur.