Bekkeninstabiliteit

Zwangerschap: Acupunctuur zeer effectief bij bekkeninstabiliteit

Zwangere vrouwen die last hebben van bekkeninstabiliteit, hebben baat bij acupunctuur. Dat blijkt uit een in maart 2005 gepresenteerd onderzoek van het Gothenburg’s Institute.

Bekkeninstabiliteit in de zwangerschap

Het bekken bestaat uit drie botdelen. Deze zijn met elkaar verbonden door ligamenten (banden). Tijdens de zwangerschap worden deze banden wat ruimer (ze verweken). Dit gebeurt onder invloed van zwangerschapshormonen. 

De spieren horen dan de stabiliteit van het bekken op te kunnen vangen. Bij bekkeninstabiliteit is de samenwerking van de spieren rond het bekken niet optimaal. Dit kan pijn en bewegingsbeperking veroorzaken.

Bekkeninstabiliteit en acupunctuur

Volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde zijn bij bekkeninstabiliteit de zogeheten 'wondermeridianen' betrokken. De wondermeridianen zijn sterk verbonden met wat in de Chinese geneeskunde Jing wordt genoemd, dat betekent 'essentie', ofwel wat je in je diepste bent, je binnenste ik.

Acupunctuur het meest effectief

De onderzoekers beweren dat acupunctuur zelfs een effectiever alternatief is dan de gebruikelijke oefeningen of bekkenband bij pijn in de onderrug.

Een combinatie van fysiotherapie en acupunctuur is ideaal. Ook vinden zij dat medici meer open moeten staan voor acupunctuurbehandelingen. Pijn in de omgeving van het bekken en of onderrug is niet zeldzaam: ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn of lage rugpijn.

Het onderzoek

Aan het onderzoek door het Gothenburg’s Institute deden 386 vrouwen met bekkeninstabiliteit mee. De vrouwen werden in drie groepen verdeeld met ieder een eigen therapie. Na zes weken bleek de groep die acupunctuur kreeg, het minste pijn meer te hebben, gevolgd door de groep die oefeningen kreeg voorgeschreven. Voorzitter van de Britse artsenvereniging, dokter Graham Archard, zegt dat zestig procent van de artsen wel eens gebruik maakt van alternatieve therapieën. “Acupunctuur tijdens de zwangerschap is zeer aannemelijk. Veel pijnstillers mogen niet worden gebruikt gedurende de zwangerschap, omdat ze schadelijk kunnen zijn voor het kind. Met acupunctuur maakt het lichaam natuurlijke pijnstillers aan.”

De onderzoekers zeggen dat nog nooit eerder wetenschappelijk is aangetoond dat acupunctuur werkt bij zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit. Een belangrijke uitkomst, concluderen de onderzoekers in de on line uitgave van The British Medical Journal. (zie www.bmj.com)