Vermoeidheid

Aan het eind van je Latijn?!

Vermoeidheid. Wie heeft er niet (af en toe) mee te maken? Toch gebeurt het zelden dat cliënten hun acupuncturist bezoeken voor enkel en alleen vermoeidheidsklachten. In de meeste gevallen is er sprake van een andere aandoening. Vermoeidheid is ‘slechts’ een vervelende bijkomstigheid. Een symptoom van een veel gecompliceerder medisch beeld. Soms kan deze lichamelijke vorm van uitputting (= de letterlijke vertaling van het Chinese begrip ‘Xu Lao’) zelfs uitmonden in een depressie. 

Oorzaken
Binnen de TCG bestaan er minstens twintig vormen van chronische vermoeidheid. De zes meest voorkomende oorzaken zijn een slechte of verzwakte constitutie: erfelijke belasting en/of oneffenheden tijdens de zwangerschap. Een tweede oorzaak is overbelasting van lichaam en geest: te lange, stressvolle werkdagen en te intensief sporten. Ook de dagelijkse voeding speelt een belangrijke rol. Geen of onvoldoende vitaminen, mineralen en sporenelementen kunnen problemen opleveren. Hetzelfde geldt voor een teveel aan seksuele activiteit en het baren van een groot aantal kinderen. Een vijfde aanleiding is de verslaving aan drugs, medicijnen en alcoholgebruik. Tenslotte kan chronische uitputting het gevolg zijn van, zoals zojuist vermeld, van een ernstige ziekte. Denk aan MS (multiple sclerose) en pfeiffer. 

De Traditionele Chinese Geneeskunde besteedt regelmatig aandacht aan het bestrijden van deze en andere vermoeidheidsklachten. Cliënten, mevrouw Muller  en mevrouw van Duin, doen verslag: 

Moeizame strijd
Sinds oktober 1999 heeft mevrouw Muller te kampen met het cytomegalovirus, dat ontstekingen, griepverschijnselen en een verstoorde leverfunctie veroorzaakt. Tegelijkertijd had ze veel last van hoofdpijn, koude handen en voeten én voerde haar lichaam een constante strijd tegen langdurige vermoeidheid. Muller: “Met name die lichamelijke uitputtingsslag vond ik erg vervelend. Ik kon mijn zoontje van vijf nauwelijks bijhouden en was snel aan het einde van mijn Latijn. Ondanks de antibiotica die mijn huisarts me had voorgeschreven – waardoor ik wel herstellende was – vond ik het genezingsproces veel te traag. Vandaar dat ik naar een acupuncturist stapte.” 

Moxa-therapie
Naar aanleiding van een uitgebreide klachtenanalyse, kwam de acupuncturist bij mevrouw Muller tot de volgende diagnose: een tekort aan Yang-energie van de milt en de nieren. De acupuncturist koos voor een behandeling, waarbij hij acupunctuurpunten stimuleerde die dit energiebassin weer konden aanvullen. Moxa-therapie – met een uitgesproken Yang karakter – droeg bij aan de reductie van de kouwelijkheid van de cliënte. Deze behandelmethode bestaat uit het verbranden van gedroogd bijvoetkruid dicht bij de huid, hetzij in de vorm van een brandende sigaar. Hetzij door een verwarmde naald te voorzien van dit kruid en het in het desbetreffende acupunctuurpunt te prikken. “Vrijwel direct na de eerste behandeling voelde ik me veel energieker. Na zes doeltreffende sessies was ik voldoende hersteld en besloot ik te stoppen met de bezoekjes aan mijn acupuncturist”, vertelt Muller enthousiast. 

Rustgevende gedachte
Mevrouw van Duin's verhaal is vrijwel identiek: “In eerste instantie wilde ik af van pijnklachten in mijn onderbuik. Dat ik vermoeid was, was eigenlijk bijzaak.” Tijdens het intakegesprek stelde mevrouw van Duin haar acupuncturist op de hoogte van het feit dat ze bezig was om via IVF zwanger te raken. De manier waarop legde een enorme druk op haar mentale gesteldheid en uitte zich onder meer in lichamelijke vermoeidheidsverschijnselen. “En juist algehele fitheid vergroot de kans dat IVF aanslaat. Vandaar dat mijn behandeling niet alleen was afgestemd op het reduceren van mijn onderbuikproblemen. Moxa-therapie moest mijn futloosheid tenietdoen. En dat is gelukt! Beide klachten zijn nagenoeg verdwenen én ik ben inmiddels bevallen van een mooie dochter: Lotte”, sluit de trotse moeder af.