Natuurlijk sporten zonder blessures

Sport: Natuurlijk sporten, zonder blessures

Dé grote angst voor sporters is een (langdurige) blessure. Het lichaam van de atleet is het gereedschap waarmee hij zijn werk uitvoert. Loopt het lijf een beschadiging op, dan heeft dat ernstige gevolgen voor de sportman of -vrouw. Een fit lichaam is daarom van groot belang. Tijdens wedstrijden staan tegenwoordig – naast masseurs en doktoren – steeds vaker acupuncturisten langs de zijlijn om gewonde sporters op te vangen. 
Zo waren acupuncturisten in 1996 al actief tijdens de Tour de France, waar zij renners met acuut letsel behandelden. Verminderen van pijn en het snel op gang helpen van het herstel zijn in dergelijke gevallen de voornaamste doelen.

KLACHTENVRIJ
Bij hardnekkige kwetsuren – zoals een tenniselleboog en een peesontsteking (veelal in de lies) – is een langdurige behandeling noodzakelijk. Onderzoeksresultaten bevestigen de effectieve werking van acupunctuur bij aanhoudende liesaandoeningen, met name bij voetballers. Gedurende een studieperiode stimuleerden behandelaars om de dag tien keer drie acupunctuurpunten en het pijnlijke punt in de lies met elektriciteit. Ze gebruikten Moxa – een middel dat de huid verwarmt – om de doorbloeding te verbeteren. Van de 36 sporters kwam 62,5% klachtenvrij uit de behandeling en 25% ondervond veel minder problemen van de blessure.

KENNIS
Doktoren grijpen in veel gevallen niet direct naar de alternatieve behandelwijze wanneer zij geblesseerde spieren behandelen. Vaak ontbreekt het hen aan voldoende kennis over de alternatieve geneeskunst en blijven zij bestaande medicijnen voorschrijven. Desondanks ontdekken sporters zelf steeds meer de doeltreffende werking van acupunctuur en wint ons
vakgebied ook in de sportwereld aan populariteit.