Acupunctuur levert (sportieve) prestaties (achillespees/tenniselleboog)

Sport: Acupunctuur levert (sportieve) prestaties

Bewegen is gezond, het is goed voor je conditie. Veel mensen werken aan hun conditie en doen aan sport, sommige fanatiek, andere meer voor de ontspanning of gezelligheid. Sport maakt dus deel uit van een (gezonde) levensstijl. Dat een goede warming up belangrijk is om blessures te voorkomen, is geen nieuws. Helaas is een goede warming up geen garantie voor een blessurevrije sportcarrière. Ook al doet iedereen dezelfde warming-up en gebruikt iedereen hetzelfde sportmateriaal, dan nog is de één gevoeliger voor kwetsuren dan de ander. Acupunctuurbehandelingen kunnen in dat geval zeer effectief zijn.

Dit kunnen hardloper Henk van Gelder en badmintonspeler Sander Verweij beamen. Zij kampten in het verleden regelmatig met hardnekkige blessures. Tegenwoordig spelen ze met (sterk) verminderde pijn en leveren ze dankzij acupunctuur weer sportieve prestaties. In dit artikel leest u hun verhaal en de wijze waarop de acupuncturist Henk, Sander en sporters in het algemeen weer snel op de been krijgen.

Henk: Achillespeesblessure

 De achillespeeskwetsuur van Henk is een veel voorkomende blessure in de sportwereld. Als fanatiek hardloper – hij liep onder meer de marathon van New York – had Henk vaak te kampen met een tegenstribbelende achillespees. “Dit verpestte het enorme plezier dat ik beleefde aan het lopen. Om de pijn te verminderen, onderging ik een intensieve therapeutische behandeling. De één- tot tweewekelijkse behandeling bestond uit fysiotherapie met massages en krachttraining in combinatie met een bezoek aan een acupuncturist. Om het herstel verder te bevorderen, plaatste deze naalden op lokale pijnpunten en andere plekken op mijn lichaam om het evenwicht in de energiehuishouding weer te stabiliseren,” vertelt Henk. Ook al is de – bij Rijkswaterstaat werkzame – hardloper nog niet geheel klachtenvrij, door de therapeutische aanpak kan hij blijven lopen en mist hij zelden een training.

Sander: Tenniselleboogkwetsuur

Ook badmintonspeler Sander vond zijn heil bij een acupuncturist. Sander: “Ik train twee keer per week en op vrijdag speel ik competitie. Tijdens het spelen kreeg ik last van mijn elleboog. Deze klacht breidde zich steeds verder uit. Ook mijn nek en schouderbladen moesten het op een gegeven moment ontgelden. Mijn huisarts verwees me in eerste instantie door naar een fysiotherapeut, maar die kon er maar geen vat op krijgen. Ook bij de sportarts - die de pijnlijk plek injecteerde met cortisonen – was het resultaat ronduit teleurstellend. De klachten hielden aan.”

Uiteindelijk ging Sander richting een acupunctuurpraktijk, waar een acupuncturist zijn arm en schouder onder handen nam. De behandelaar constateerde dat met name de galblaasmeridiaan van de sporter verstoord was. Volgens de vijf-elemententheorie (hout, aarde, vuur, metaal en water) uit de TCG (Traditionele Chinese Geneeskunst), staat de galblaas samen met de lever in verband met het element hout. Deze component is verantwoordelijk voor de lichamelijke gesteldheid van onder meer de pezen (spierpezen en gewrichtsbanden). Als het element hout uit balans is, resulteert dit veelvuldig in problemen in deze lichaamsdelen. Na de zorgvuldige diagnose van de acupuncturist en een hierop afgestemde behandeling zijn Sanders klachten nagenoeg verdwenen. Zijn badmintonshuttles vliegen weer als vanouds volop door de lucht.

ENERGIEBALANS BEPALING

De acupuncturist zal voordat hij een geblesseerde sporter gaat behandelen eerst diens energiebalans bepalen. Dat doet hij door na te gaan in hoeverre de vijf-elemententheorie van invloed is op het ontstaan van de klachten. Als een geblesseerde sporter bijvoorbeeld één van de volgende klachten heeft, heeft hij te weinig energie in het element hout:

Wazig of slecht zicht

• Verminderde weerstand

• Passief gedrag

• Menstruatieproblemen

• Huidproblemen

• Koude handen en/of voeten

Heeft de patiënt een van de onderstaande klachten? Dan heeft hij waarschijnlijk teveel energie in het element hout.

• Humeurig/prikkelbaar

• Hoge bloeddruk

• Woede

• Premenstrueel syndroom

• Menstruatiekrampen

• Allergieën

• Stijfheid

• Ontstekingen

• Bonzende hoofdpijn

Door een analyse van de totale energiehuishouding van de sporters te maken, brengt de acupuncturist de oorzaak van een blessure in kaart. Daarmee kan hij een passende, doeltreffende behandeling samenstellen. Zo zorgt zij ervoor dat de acupunctuur helpt om weer (sportieve) prestaties neer te zetten. En dat mensen als Sander en Henk met veel plezier hun favoriete sport uitoefenen.