Misselijkheid

Acupunctuur: daar vaart u wel bij!

Van maagstoornissen, prikkeling van het evenwichtsorgaan (zee- en wagenziekte), nervositeit en migraine tot griep, menstruatie, stress en zwangerschap. Misselijkheid is een veelvoorkomende gezondheidsklacht die in uiteenlopende situaties voorkomt en zich in verschillende soorten en maten uit. Alhoewel de klachten in de meeste gevallen niet ernstig zijn, is de uitwerking die ze op uw lichaam en geest hebben, toch erg onaangenaam. Acupunctuur heeft een voortvarend antwoord op allerlei vormen van misselijkheid. 

Acupunctuur is een beproefd therapeutisch en diagnostisch systeem. De geneeswijze is gebaseerd op het feit dat tussen de huidoppervlakte en de menselijke organen verbanden bestaan. Is er sprake van een bepaalde orgaanfunctiestoornis, dan is de daaruit voortkomende klacht, zoals misselijkheid, door het zetten van acupunctuurnaalden goed te verhelpen. 

Verlost van zwangerschapsmisselijkheid
“In eerste instantie leek het te simpel voor woorden dat die kleine prikjes mij van mijn zwangerschapsmisselijkheid zouden verlossen”, vertelt mevrouw van der Laan. Zij werd over de streep getrokken door haar verloskundige die haar attendeerde op de mogelijkheden van acupunctuur. “Mijn vroedvrouw had veel positieve verhalen gehoord over deze behandelwijze. En aangezien ik geen medicijnen wilde innemen, leek acupunctuur een goed alternatief. Ondanks dat de gedachte met naaldjes te worden geprikt, mij in eerste instantie niet erg aansprak.” 

Oplossing voor zeeziekte
Voor Ingmar Bergsma, een fanatiek zeiler, gaf een artikel in De Waterkampioen de doorslag. Ingmar: “Acupunctuur biedt een oplossing voor zeeziekte meldde dit vaktijdschrift. Daar wilde ik wel wat meer over weten. Want ook al geniet ik over het algemeen volop van het zeilen op de Nederlandse wateren, soms kan het er flink spoken. Het gevolg is dat er een ‘katterig’ gevoel in me naar boven komt én dat ik misselijk word. Navigeren vanuit de kajuit is dan niet alleen hinderlijk, maar – als de tocht lang duurt – eveneens gevaarlijk, omdat je concentratievermogen vermindert.” Nieuwsgierig naar de Oosterse geneeswijze, waagde Ingmar de sprong en ging in zee met een acupuncturist. 

Diagnose 
Eenmaal de stap over de drempel van een praktijk gezet, vraagt de acupuncturist – tijdens het eerste gesprek – de cliënt het hemd van zijn lijf. Hoe ziet uw eetpatroon er uit? Heeft u problemen met uw stoelgang? Is er sprake van hoofdpijn? Merkt u iets van koude en/of warmte gevoelens? Acupuncturisten stellen die vragen niet voor niets. De oorzaken van misselijkheid zijn zeer divers. Om te zorgen dat de acupuncturist in alle gevallen een passende behandeling kan samenstellen, is een grondige intake geen overbodige luxe. Naast een vraaggesprek, de zogenaamde anamnese, bestaat de kennismaking uit een pols- en tongdiagnose en in sommige gevallen een lichamelijk onderzoek (zoals het testen van de beweeglijkheid van spieren en gewrichten en het registreren van pijnpunten). 

Opstijgende maagenergie 
De meest voorkomende misselijkheidoorzaak is ‘opstijgende maagenergie’. In het geval van een zwangerschap, zoals bij mevrouw van der Laan, betekent dit dat er te veel lichaamsenergie rechtstreeks naar de ontwikkeling van het kind gaat. Hierdoor raakt het lichaam uitgeput en is het niet (meer) in staat zijn eigen maagenergie te controleren. De energie stijgt op en veroorzaakt een misselijk gevoel. In het slechtste geval kan dit leiden tot overgeven. In de behandelingswijze voor deze kwaal, heeft de acupuncturist een tweeledig doel voor ogen. Door het toevoegen van energie wordt enerzijds uitputting tegengegaan en is het anderzijds mogelijk de maagenergie weer te controleren en stabiliseren. 

Acupunctuurpunten 
Een van de meest gebruikte acupunctuurpunten tegen misselijkheid – en specifiek tegen de opstijgende maagenergie – is hartconstrictor HC6. Dit is het zesde punt van de hartconstrictormeridiaan en ligt in de pols. HC6 zorgt voor een dalende maagenergie en stopt het braken. De acupuncturist stimuleert niet alleen HC6; hij gebruikt eveneens andere punten, zodat het energieniveau toeneemt en de cliënt zich fitter voelt. Zo kreeg mevrouw van der Laan naaldjes in haar pols, scheenbenen, enkels en eentje zo’n vijf centimeter boven haar navel. “Het verbaasde me dat ik er geen naar gevoel aan overhield, nadat ze eenmaal geplaatst waren. Ik lag best ontspannen met zeven glimmende naaldjes in mijn lijf”, vertelt ze. De dag na de eerste sessie hoefde mevrouw van der Laan voor het eerst sinds weken niet over te geven. Na zes vervolgbehandelingen was ze weer helemaal de oude. 

Magnetisme 
In sommige gevallen besluit de acupuncturist het HC6-punt langere tijd te stimuleren. De keuze valt dan op een magneetje. Dit stukje metaal – dat met een pleister op de huid is vastgeplakt – stimuleert het HC6-punt in de periode tussen de acupunctuurbehandelingen. Ingmar: “Door het dragen van het polsmagneetje is de misselijkheid tijdens zwaar zeilweer aanmerkelijk minder. Dat betekent dat ik ook in moeilijke omstandigheden weer lekker kan zeilen