Menopauze (Opvliegers/Overgangsklachten)

Rustig door de menopauze

Tachtig procent van alle vrouwen rond de 45 jaar heeft last van de overgangsperiode. Ze lijden aan sterke stemmingswisselingen en klagen over vermoeidheid, hartkloppingen, haaruitval, hoofdpijn, opvliegers, koude rillingen en/of overmatige transpiratie. Sommige vrouwen voelen zich nerveus, zijn angstig en een enkeling denkt niet meer waardevol te zijn voor de maatschappij. De grootste 'boosdoener' van al deze fysieke en mentale ongemakken is de sterk verminderde werking van de eierstokken. Deze klachten – die het gevolg zijn van hormonale veranderingen – treden regelmatig op in de periode voordat de maandelijkse menstruatie stopt. Ze kunnen zelfs aanhouden, nadat de cyclus definitief beëindigd is.

Effectieve behandelmethode
Veel vrouwen slikken in de overgangsperiode pillen om zich beter te voelen. In sommige gevallen brengen de medicijnen het lichaam nog meer uit evenwicht, waardoor andere kwalen ontstaan. Een effectieve behandelmethode tegen menopauzeklachten is acupunctuur. Om overmatig opstijgen van energie – kenmerkend voor de menopauze – te reduceren en te controleren, maakt de acupuncturist voornamelijk gebruik van punten in onderbenen en voeten. Onderzoek in China toont aan dat van de driehonderd vrouwen de helft na deze behandelingen geen klachten meer heeft. Bij nog eens 84 cliënten verlichtte de therapie de kwalen aanzienlijk.

Behandeling op maat
Iedere vrouw is uniek; de een ondervindt meer problemen op het psychische vlak, de ander heeft weer last van opvliegers. Deze laatste klacht is goed te onderdrukken met ooracupunctuur. Al tijdens de behandeling zorgt een zogenaamd verblijfnaaldje ervoor dat de aanvallen aanmerkelijk verminderen. Een positief resultaat. Een resultaat dat grotendeels valt of staat met een juiste diagnose van de menopauze klachten!