Maagzuur

Acupunctuur en maagzuur

Klachten van maagzuur en zuurbranden,al dan niet gepaard gaande met misselijkheid zijn een veel voorkomend verschijnsel; ongeveer één op de drie mensen heeft er wel eens last van. De oorzaak van die klachten kan heel divers zijn, net zoals de klachten zelf. De een heeft last van een opgeblazen gevoel en van winderigheid, een ander moet veelvuldig boeren. 

Voor de spijsvertering is het maagzuur nodig 

Als we eten, kauwen we ons voedsel fijn en vermengen het vervolgens met speeksel. Nadat ons voedsel de mond en slokdarm is gepasseerd, komt het in de maag terecht. De maag is eigenlijk een spier die het voedsel verder kneedt en vermengt met maagzuur om het te verteren. Maagzuur vormt ook een verdedigingsmiddel tegen allerlei bacteriën die wij met ons voedsel binnen krijgen. De maagwand wordt door een dikke slijmvlieslaag tegen het maagzuur beschermd. Door verschillende oorzaken kan dit maagslijmvlies plaatselijk dunner worden, waardoor het maagzuur op de maagwand kan inwerken. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een maagzweer.

Oorzaak van de klachten 

De belangrijkste oorzaken van maagklachten zijn onregelmatig eten, veel koud voedsel nuttigen, overmatig alcoholgebruik en het roken. Tot voor kort werden maagklachten vaak in één adem genoemd met spanningen. Inmiddels is bekend dat dit de klachten inderdaad doet verergeren: het vertraagt de spierwerking van de maag, waardoor het voedsel langer in de maag blijft. Het maagzuur kan dan langer op het slijmvlies inwerken of zelfs ,bij een overvolle maag, terugvloeien in de slokdarm. De vertering is dan onvolledig en bacteriën krijgen meer kans om schade aan te richten. Het kan ook hevige pijnen veroorzaken. Uitdrukkingen als ‘met iemand of iets in zijn maag zitten' en ‘dat ligt als een steen op de maag' worden door een acupuncturist dan ook heel serieus genomen. Het zijn uiteindelijk metaforen, maar kunnen veel zeggen.

Helpt acupunctuur bij maagklachten? 

Een behandeling met acupunctuur is erop gericht om de verstoorde energiebalans te herstellen. Een stagnering van de normaal naar beneden gerichte energie uit zich in pijnklachten of in een tegengestelde reactie zoals oprispingen of braken. De acupuncturist zal zich allereerst richten op ondersteuning van het verteringsproces en verhoging van de weerstand. Vaak leidt dit tot een vermindering van de klachten en een afname, of stop van de maagzuurremmers. Zeker de moeite waard een aantal keer een behandeling te ondergaan...