Kinderwens en acupunctuur

Voor een groot aantal vrouwen én mannen is het krijgen van een kind helaas niet vanzelfsprekend. Volgens de WHO zoekt ongeveer 15% van de stellen in hun ‘vruchtbare’ leeftijd hulp bij het zwanger raken. Bij 33% van de gevallen ligt het probleem bij de vrouw, 35% bij de man en 32% aan een combinatie. Met behulp van acupunctuur en Chinese geneeskunde begeleid ik stellen die met een kinderwens in mijn praktijk komen. Bij de vrouw reguleren we de cyclus, verbeteren we de eisprong en de eigroei. Belangrijk is ook het verbeteren van de doorbloeding van de baarmoederwand. Daarnaast merk ik dat veel vrouwen zich veel beter voelen in de periode dat ze de acupunctuur ondergaan; meer energie en minder stress.

Met behulp van mijn ervaring op dit gebied, neem ik rustig de tijd om naar mensen te luisteren en waar nodig te adviseren en te ondersteunen. Veel mensen lopen tegen dezelfde problemen aan. Zoals de omgeving die hen niet begrijpt en met ongevraagde goedbedoelde adviezen komt. Of de buurvrouw of collega die zo zwanger wordt. Dit levert veel emoties op, die vaak voor blokkades in het lichaam zorgen. Met gesprekken en acupunctuur kunnen we die (Lever-) energie weer beter laten stromen.

Oorzaken van onvruchtbaarheid

De oorzaken van de onvruchtbaarheid lopen uiteen van endometriose, PCOS, PMS, anovulatie, POF (vervroegde overgang), DES, problemen aan de eierstokken of eileiders; antisperm antibody tot verminderde zaadkwaliteit of kwantiteit. Maar bij veel stellen is de oorzaak ‘onbegrepen’. Vrijwel al deze oorzaken van onvruchtbaarheid zie ik wekelijks in de praktijk.

Het doel is mede om de cyclus, waar mogelijk, te verbeteren; de eirijping te stimuleren, de doorbloeding van het endometrium (baarmoederwand) te verbeteren, stress te verminderen en de patiënt goed te begeleiden door het hele vruchtbaarheids- en IVF-traject. Deze verbetering kan na  3 tot 4 behandelingen al merkbaar zijn. Als dit allemaal beter gaat, zou dit de kans op zwangerschap kunnen vergroten. En volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken zou het dit ook moeten doen. Als vrouwen inderdaad zwanger raken, zijn dat voor mij de krenten in de pap.