Menstruatie hoofdpijn

Hoofdpijn: Meer mens tijdens de menstruatie 

Omdat de acupuncturist hoofdpijn tijdens de menstruatieperiode regelmatig met succes behandelt, verdient deze categorie aparte aandacht. De verscheidenheid van soorten hoofdpijn die zich rond de menstruatie manifesteren, is groot. Zo kunnen alle in deze nieuwsbrief besproken hoofdpijnen rond de menstruatieperiode tot uiting komen. Op verschillende momenten. En of dat nu vóór, tijdens of na de periode is; hoofdpijn heeft altijd één overeenkomst. Het komt altijd ongelegen.

Yin en Yang
Vrouwen krijgen vaak last van hoofdpijn wanneer de menstruatiecyclus niet vloeiend verloopt. In het midden van de menstruatiecyclus – rond de eisprong – zijn vrouwen duidelijk Yin. Daarna transformeert de cyclus zich naar een Yang-aspect. Dat is in de periode waarin het lichaam de baarmoeder ‘schoonmaakt’. Dan vloeit er meer bloed richting de baarmoeder, waardoor er een bloedtekort kan ontstaan. Hierdoor krijgt de lever op zijn beurt onvoldoende voeding, met als gevolg dat de Qi niet goed meer stroomt en stagneert. Tijdens de menstruatie wordt het bloed afgevloeid. Er ontstaat een nog grotere bloeddeficiëntie of zélfs een Yin-deficiëntie. Dit leidt tot hyperactiviteit van de lever, met als resultaat een Stijgende Lever Yang én uiteindelijk – in sommige gevallen – een akelige hoofdpijn.

Diagnose
Bij het stellen van de diagnose vraagt de acupuncturist naar het verloop van de menstruatie in combinatie met de hoofdpijnklachten. Zodoende maakt hij een analyse van de disbalans die ontstaat rond de menstruatieperiode. Het verleden speelt hierin altijd een rol: zwangerschappen, bevallingen en klachtenpatronen komen daarom uitvoerig aan de orde tijdens een vraaggesprek met uw acupuncturist.

Lever Qi Tekort en Bloedleegte
Lever Qi Tekort en Bloedleegte-symptoompatroon is de meest voorkomende oorzaak voor migraine rond de menstruatie. Deze vorm van hoofdpijn is meestal eenzijdig, en ontstaat doorgaans vóór de menstruatie. Bijkomende klachten zijn wazig zien, een vernauwd blikveld (tunnelvisie) en een afkeer van fel licht. Ook is er soms sprake van een dof gevoel of tintelingen in de vingers en opgezette, pijnlijke borsten. Andere symptomen zijn een grotere emotionaliteit (snellere irritatie, depressiviteit) en vermoeidheid. Om de malaise compleet te maken kunnen hier nog koude handen en voeten, een opgezette, pijnlijke onderbuik én een ontregelde stoelgang bij komen. Ter verlichting kunt u thuis de onderbuik verwarmen met een zogeheten Moxa-stick. Een sigaarvormige rol met daarin het voedende en verzachtende kruid bijvoet.

Dai Mai
Bij behandeling van hoofdpijn rond de menstruatie speelt de Dai Mai – een van de wondermeridianen – een grote rol. Deze meridiaan heeft een sterk regulerende werking op alle vaste stoffen, zoals bloed en ontlasting. Tegelijkertijd vervult de Dai Mai een belangrijke verbindingsfunctie tussen het onder- en het bovenlichaam. Omdat klachten van de baarmoeder en het hoofd vaak samengaan én de Dai Mai op een paar punten te beïnvloeden is, kiest de acupuncturist ervoor om deze meridiaan te stimuleren bij de behandeling van hoofdpijnklachten. Hierbij probeert hij de verstoring van de Dai Mai te herstellen, zodat u zich weer wat méér mens voelt tijdens de menstruatie.