Hielspoor

Acupunctuur en Hielspoor


Jaarlijks hebben 300- tot 400.000 Nederlanders hinder van hielspoor.

Een hielspoor is een uitgroeisel van bot aan het hielbeen en  kan ontstaan door te grote trekkracht op de hiel door de fascia plantaris, het bindweefsel dat van het hielbot naar de tenen loopt.

In de praktijk heb ik patiënten van deze lastige kwaal af kunnen helpen door deze te behandelen met acupunctuur. In 3 tot 5 behandelingen waren zij verlost van de pijn, terwijl de behandelingen met fysiotherapie en inlegzooltjes geen effect hadden gehad.

De oorzaak van hielspoor kan verschillend zijn. De klacht komt veel voor bij sporters en bij 50-plussers.

Bij sporters is het een overbelastingblessure die vooral bij hardlopers veel voorkomt. De eerste symptomen zijn merkbaar op het moment dat iemand opstaat en de eerste stap uit bed zet. Dit kan ook gebeuren als iemand de eerste stappen zet nadat hij lang heeft gezeten.

Hielspoor verdwijnt niet uit zichzelf. Sterker nog; de klachten zullen doorgaans verergeren, waardoor de aanhechting van de peesplaat aan de hiel ontstoken raakt. Wanneer deze blessure lang bestaat is er op een röntgenfoto op de peesaanhechting een verkalking te zien. Er is weinig bloedcirculatie en dus worden afvalstoffen niet genoeg afgevoerd en bouwstoffen niet genoeg aangevoerd. Hierdoor verloopt het genezingproces moeizaam. Door middel van het plaatsen van naaldjes rondom de pijnlijke plek en op de onderbenen wordt lokaal de bloedcirculatie gestimuleerd.