Allergieën en hooikoorts

Acupunctuur bij hooikoorts en allergie

In de praktijk behandel ik regelmatig mensen met hooikoorts, zeker in het seizoen. Acupunctuur blijkt daarbij vaak effectief te kunnen zijn.

Klachten zoals bijvoorbeeld jeukende en rode ogen, keelpijn en het niesen nemen vaak al na enkele acupunctuur behandelingen af. Onderdrukkende medicijnen tegen hooikoorts zijn in het algemeen ook snel niet meer nodig.

Indien men hooikoortsklachten heeft, betekent het dat men gevoelig is voor zg. allergenen. Dit kunnen pollen zijn, grassen, maar bijvoorbeeld ook huidschilfers of haren van dieren.

Voor mij als acupuncturist is het belangrijk te horen welke klachten bij u overheersen. Is dit de jeuk, heeft u een loopneus of zit het juist vast etc?   Aan de hand van deze symptomen kan ik gericht de acupunctuur toepassen.

De meeste mensen merken dat ze tijdens de behandelepisode lekkerder in het vel zitten en meer vitaliteit ervaren.

In de hooikoortsperiode verminderen de klachten door de interventie van acupunctuur vaak snel. Vaak zie ik de mensen juist voordat het hooikoortsseizoen begint. Acupunctuur kan dan bijdragen aan het verbeteren van de weerstand, waardoor de hooikoorts niet, of later begint. Interessant is dan vervolgens in de gaten te houden hoe het het volgende jaar gaat...