Aangezichtspijn (Trigeminus neuralgie)Aangezichtspijn is de Nederlandse vertaling voor het Latijnse ‘Trigeminus Neuralgie’. ‘Trigeminus’ verwijst naar een belangrijke zenuw die door het menselijk gezicht loopt. De term ‘neuralgie’ betekent letterlijk pijn. Mensen die aan de aandoening lijden, ervaren deze pijn als een zware last. Een probleem dat hun dagelijks leven ernstig negatief beïnvloedt. Vaak treden de zogenaamde zenuwpijnscheuten – met tussenpozen van enkele uren tot enige dagen – kortdurend, maar in alle hevigheid op.

Oorzaken
De oorzaken van aangezichtspijn zijn divers. Denk aan tandheelkundige problemen, maar ook  verhoogde spierspanning van de grote kauwspier kan voor veel ongenoegen zorgen. De Traditionele Chinese Geneeskunst spreekt in dit geval van een tekort of gebrek aan energie. Als externe aanleidingen noemt de Oosterse geneeswijze aanvallen van energie door wind, kou en hitte. Zo zijn er patiënten die tijdens het fietsen in de kou of met harde wind te maken hebben met een meer intense gezichtspijnaanval. Uit deze en andere verhalen van cliënten, leiden acupuncturisten af dat natuurelementen bijdragen aan verergering van de klachten. 

Zicht op herstel

Om aangezichtspijn te verminderen en te bestrijden, behandelt de acupuncturist specifieke acupunctuurpunten op het menselijk lichaam. Dit zijn punten die het gevoel van hitte – kenmerkend voor aangezichtspijn – kunnen verdrijven. Is er sprake van extreme branderigheid en pijn rond het oog, dan gebruikt de behandelaar het tweede punt op de blaasmeridiaan. Een plek die zich aan de binnenkant van de wenkbrauw bevindt. Niet alleen lokale acupunctuurpunten in het gezicht reduceren de pijn. Soms vertoont de pijnstreek overeenkomsten met een meridiaan elders in het lichaam. Bestaat het vermoeden dat een blokkade in de specifieke meridiaan de oorzaak is van de pijn, dan zoekt de acupuncturist geschikte behandelpunten in het verloop van de baan. Deze nauwkeurige behandelingen hebben tot op heden goede resultaten geboekt bij clienten. Voor potentiële acupunctuurbezoekers met deze klacht een goed vooruitzicht!