Yin en Yang

De theorie: Yin en Yang 

Yin en Yang, verbeeld in twee kikkervisjes die elkaar innig omhelzen. Wie kent het symbool niet? Je komt ze bijna dagelijks tegen op oorbellen of kettinkjes. Toch zijn er maar weinig mensen die het verhaal achter dit teken kennen en dus begrijpen hoe mooi de uiting werkelijk is.

Er was eens…
De Yin en Yang theorie is gebaseerd op het filosofische principe van twee elkaar aanvullende tegenpolen, Yin en Yang. Twee namen die de relatie tussen voorwerpen en/of zaken onderling én het universum verbeelden. Het zwarte visje Yin – de schaduwzijde van een helling – staat voor duisternis, rust, kou en ontvankelijkheid, evenals passiviteit, binnenkant en innerlijk. De zonzijde van de helling wordt belichaamd door Yang. Yang betekent felheid, hitte, prikkeling,
beweging, activiteit, opwinding, kracht, uiterlijk en toename.

Verbondenheid
Aan alles in het leven zit een Yin- en een Yangkant. Zo zijn vierentwintig uren te verdelen in een dag (Yang) en nacht (Yin) en kennen seizoenen een passieve (Yin) en een actieve (Yang) periode. Een man is Yang en een vrouw Yin en bij temperatuur staat heet voor Yang en koud voor Yin. Het principe gaat nog verder. Yin en Yang zijn namelijk beide op te splitsen in een Yin- en Yang-aspect. Stel je deelt de temperatuur in koud en warm, dan kun je koud de gradatie ‘ijskoud’ (Yin), maar ook ‘matig koud’ (Yang) geven. De zogenaamde oogjes van de kikkervisjes beelden deze subverdeling uit.

Van theorie naar praktijk
Yin en Yang zijn van invloed op de wijze waarop een acupuncturist aan het werk gaat. Beiden vragen om een andere aanpak. Een praktijkvoorbeeld: een man van middelbare leeftijd heeft last van acute hoofdpijnaanvallen. Aanvallen die gepaard gaan met een rood hoofd en overmatige transpiratievorming. Typisch Yang. Was er sprake geweest van Yin, dan hadden de klachten zich geuit in een enkele dagen aanhoudende zeurende hoofdpijn, vermoeidheid en een bleek gezicht. U zult begrijpen dat de acupuncturist deze verschillende typen van hoofdpijn verschillend behandeld.