Slaap kindje slaap

Baby’s jonger dan ongeveer drie maanden zijn druk bezig een dag- en nachtritme te ontwikkelen. Het is normaal dat zij ’s nachts (een paar keer) wakker worden. Soms hebben baby’s die ouder zijn dan drie maanden en jonge kinderen nog steeds moeite om ’s nachts door te slapen. Of ze hebben juist moeite met inslapen. Dat is niet alleen voor hen erg vervelend; hun ouders hebben er vaak minstens zoveel last van! Een acupuncturist kan in de meeste gevallen wat aan die slaapproblemen van een kind doen.


Mogelijke oorzaken
In de acupunctuur wordt een slaapprobleem gezien als een gevolg van een onderliggende oorzaak. De meeste slaapproblemen ontstaan door problemen in het spijsverteringssysteem. Voedsel wordt niet goed verwerkt omdat het nog niet geschikt is voor het kind of omdat het spijsverteringssysteem (nog) niet sterk genoeg is. Maar ook een ziekte, een vaccinatie, medicijnen, een verdoving of bijvoorbeeld een harde val kunnen zorgen voor slaapproblemen.
Een kind kan ook een periode slecht slapen als het veel moet verwerken, bijvoorbeeld een verhuizing, een sterfgeval, of de komst van een nieuw broertje of zusje.

Kinderacupunctuur bij een slaapprobleem
Voor de acupunctuurbehandeling van een slaapprobleem bij een kind is het belangrijk inzicht te hebben in het slaappatroon. De acupuncturist zal daarom bij een eerste behandeling veel vragen, bijvoorbeeld of het kind moeite heeft met inslapen of juist met doorslapen. Wordt een kind huilend wakker, of gaat het pas huilen als het echt wakker is? Hoe vaak wordt een kind ’s nachts wakker? Heeft het kind nachtmerries? Is het kind snel te troosten, bijvoorbeeld met een knuffel of wat drinken? Slaapt een kind snel weer in? Heeft het kind altijd slecht geslapen?

Buikpijn
Een klein kind dat ’s nachts huilend wakker wordt, heeft vaak buikpijn. Het kan last hebben van koud voedsel, bijvoorbeeld ijs of frisdrank met ijsklontjes of van bananen. Baby’s die nog geen koud voedsel en bananen eten, hebben vaak last van medicijnen die ze tijdens de bevalling of daarna kregen. De acupuncturist verhelpt de buikpijn door een moxastick boven de buik te houden. (zie foto) Hij zal ook voedingsadviezen meegeven die het spijsverteringssysteem van het kind versterken.

Te volle buik
Soms blijft er teveel in de buik van een kind zitten, waardoor het verstopt raakt en slaapproblemen krijgt. ’s Avonds slaapt het dan moeilijk in en wil het een nachtlampje aan. Een kind dat een te volle buik heeft, begint pas te huilen nadat het wakker is geworden en heeft vaak rode wangen en een stinkende ontlasting. Zo´n kind gedraagt zich heel onrustig en doet overdag hoogstens een hazenslaapje. De acupuncturist behandelt een kind dat een slaapprobleem heeft vanwege verstopping met kleine naaldjes. Het kind zal er weinig van voelen. Het doel van de behandeling is tweeledig: enerzijds wil de acupuncturist de verstopping opheffen, zodat het voedsel beter verteerd wordt. Anderzijds wil hij het kind rustiger maken zodat het gemakkelijker in- en doorslaapt.

Verzwakte conditie
Een kind met een verzwakte algemene conditie wordt ’s nachts om de paar uur jengelend wakker. Het zal meestal weer inslapen nadat het wat gegeten of gedronken heeft. Een kind met een verzwakte algemene conditie ziet er in de regel teer en zwak uit, het heeft een slechte eetlust en is ook zeer kieskeurig met wat het wel en niet lust. De energiebalans bij kind met een verzwakte algemene conditie is meestal verstoord, omdat het ziek is geweest. De acupuncturist kan zo’n kind een paar keer behandelen voor het slaapprobleem. Hij zal dan ook voedingsadviezen meegeven, die gericht zijn op het versterken van het spijsverteringssysteem. Als de algemene conditie, dus de gezondheid van het kind niet verbetert, kunnen de slaapproblemen weer terugkomen.

Bang
Een nare ervaring, angsten die de moeder tijdens de zwangerschap heeft gehad en teveel televisiekijken of computerspelletjes spelen, kunnen ervoor zorgen dat een kind een slaapprobleem krijgt. Het is bang om te gaan slapen of het wordt ’s nachts huilend wakker. Het kind is dan ontroostbaar. Een nachtlampje helpt niet tegen de angst. De acupuncturist richt haar behandelingen op de geest van het kind: Zij probeert de geest te kalmeren, het kind rustig te maken. Een kind kan na een paar behandelingen door de acupuncturist langdurig van zijn slaapprobleem zijn verlost. Het voordeel van de acupunctuurbehandelingen is dat ze niet alleen het symptoom, het slaapprobleem, aanpakken, maar ook de onderliggende oorzaak: een spijsverteringsprobleem, ziekte of het omgaan met indrukwekkende ervaringen. De lichamelijke en geestelijke energie van het kind zijn dan weer vierentwintig uur per dag in balans.