Eet goed, al goed

De Traditionele Chinese Kindergeneeskunde besteedt zeer veel aandacht aan de behandeling en het voorkomen van spijsverteringsklachten, omdat een goede spijsvertering heel belangrijk is voor een kind. In dit artikel gaan we verder in op de acupunctuurbehandeling van spijsverteringsklachten bij baby’s en kinderen.


In de buik van de moeder wordt een baby op zijn wenken bediend, maar eenmaal op de wereld gezet, moet hij ineens veel dingen zelf gaan regelen. We geven een paar voorbeelden:

  • Hij moet zelf ademhalen;
  • Hij moet zijn lichaam op temperatuur houden;
  • Hij moet weerstand gaan opbouwen;
  • Hij moet zelf gaan (eten en) drinken;
  • Hij moet voedsel gaan verteren en uitscheiden;
  • Hij moet zijn zintuigen gaan ontwikkelen;
  • Hij gaat meer bewegen en
  • Hij groeit ontzettend hard.

Een pasgeboren baby kan dit allemaal op een gezonde manier aan als hij voldoende energie en bouwstoffen krijgt aangeleverd. Daarvoor moet zijn spijsvertering optimaal zijn.

Acupunctuur voor een optimale spijsvertering 
Spijsverteringsklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan als kinderen te weinig energie hebben om hun voedsel en drank (goed) te verteren. De klachten uiten zich dan in een slechte eetlust, kieskeurig eetgedrag, een (te) laag lichaamsgewicht en onverteerd eten in de ontlasting. Een kind met zulke klachten heeft een tekort aan energie, is dus vermoeid, lusteloos en vatbaar voor ziektes door een verminderde weerstand.

We geven u een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk, waarmee we kunnen aantonen dat de acupuncturist de spijsvertering goed op gang kan brengen:

Onlangs kwamen twee bezorgde ouders met hun baby van vier maanden bij de kinderacupuncturist. Het jongetje had al elf dagen geen ontlasting meer gehad, spuugde na iedere voeding en hij had koorts en buikpijn. Zowel overdag als ’s nachts was hij zeer onrustig. Hij had verder last van huiduitslag, zijn wangen waren erg rood en zijn lichaamstemperatuur was verhoogd. Zijn buikje voelde hard aan en was opgezet. De huisarts had de ouders aangeraden naar het ziekenhuis te gaan voor een klysmabehandeling. Zij hoopten dat acupunctuur zo’n nare behandeling zou kunnen voorkomen.
De kinderacupuncturist behandelde de baby zeer kort: hij gaf hem enkele prikjes met dunne naaldjes  Het doel van de behandeling was de darmen in beweging te zetten en zo de ontlasting weer op gang te brengen. Het resultaat was er al na een uurtje: de baby had een enorme hoeveelheid stinkende ontlasting. Dat was een hele opluchting voor hem maar ook voor zijn ouders!
Vlak daarna kreeg de baby nog één behandeling. Na een half jaar kwamen ouders en hun zoon nog eens langs voor een follow-up. De baby, inmiddels flink gegroeid en zeer energiek, had na die twee behandelingen geen spijsverteringsklachten meer gehad. Het klysma was hem dankzij de acupunctuurbehandelingen gespaard gebleven.

Acupunctuur bij een verstoorde spijsvertering
Een optimale spijsvertering splitst al het voedsel en drank in heldere en zuivere delen en in troebele en onzuivere delen. De heldere en zuivere delen zijn bouw- en brandstoffen die het lichaam nodig heeft. De troebele en onzuivere delen zijn de afvalstoffen die het lichaam moet uitscheiden.
Als de spijsvertering niet optimaal is en de verschillende delen niet goed gespitst worden, vertroebelt lichaamsvocht en dikt het in. Dit uit zich in de vorming van vetweefsel of de prikkeling van de slijmvliezen. Kinderen met een dergelijke verstoorde spijsvertering kunnen last hebben van overgewicht, bronchitis, diarree of eczeem.
De spijsvertering kan ook verstoord raken bij overvoeding of onregelmatige voedingstijden. Het spijsverteringskanaal raakt dan overvol en kinderen kunnen last krijgen van braken, buikkrampen, gerommel in de darmen, winden, verstopping of diarree, eczeem en zelfs slaapproblemen

We geven u weer een voorbeeld uit de dagelijkse praktijk:

Een meisje van vier jaar verschijnt op het spreekuur van de kinderacupuncturist. Ze heeft een wat gezet postuur en zit onder de huiduitslag. Ze gedraagt zich zeer onrustig, lijkt onbereikbaar voor alles en iedereen. Ze hoest en proest en heeft meerdere keren per dag last van stinkende diarree. ’s Avonds stort ze zowat in van vermoeidheid. Haar ouders vertellen dat ze deze klachten heeft sinds haar vaccinaties 
De acupuncturist onderzoekt het kind en hij constateert dat haar spijsvertering verzwakt en verstoord is. Dit uit zich in irritatie van zowel de huid als van de slijmvliezen van longen en darmen. De energiebalans in de longen is ook verstoord.
De behandeling van de acupuncturist is gericht op het versterken van de spijsvertering en op herstel van de energiebalans in de longen. Hij geeft de ouders ook voedingsadviezen en tips voor leefregels mee. Daarna behandelt hij de hitte en de irritatie van de slijmvliezen. Het resultaat is dat de klachten even lijken te verergeren: het meisje hoest veel slijm op en ze krijgt meer last van stinkende ontlasting. Al gauw nemen de klachten echter weer af en verbetert de situatie aanzienlijk: de bronchitis geneest, het eczeem vermindert, het meisje heeft geen diarree meer en ze wordt rustiger en maakt weer contact. ’s Avonds is ze ook niet meer zo extreem moe.

Door de behandeling van de acupuncturist is de storing in haar spijsvertering verholpen. Ze heeft weer energie voor tien en maakt in haar ontwikkeling een ware inhaalslag.