Als kleine potjes ontstoken oren hebben

Een jongetje van vijf jaar wordt ’s ochtends krijsend wakker. Hij heeft ontzettende oorpijn. Zijn moeder neemt contact op met de acupuncturist en gelukkig kunnen ze er snel terecht. De acupuncturist geeft het jongetje wat prikjes en na  een kwartiertje wordt de pijn minder. Een uur later komt er vocht uit het oor. Het jongetje kalmeert en slaapt van vroeg in de avond tot de volgende ochtend. Dan heeft hij nog een klein beetje verhoging, maar ook weer volop energie om te spelen. Dit voorbeeld uit de dagelijkse praktijk geeft aan dat middenoorontstekingen heel goed verholpen kunnen worden met acupunctuur.


Ieder kind, of het nu kerngezond is of wat zwakker, kan een middenoorontsteking oplopen. U weet vast wel uit verhalen van anderen, uit eigen ervaring of van uw kinderen hoe vreselijk dat kan zijn. De ontsteking uit zich in sommige gevallen door slechts een milde pijn of druk op het oor, maar meestal gaat het gepaard met koorts en is de pijn in en rondom het oor niet om uit te houden, zo erg. Die pijn ontstaat doordat de energiestroom in en rond het oor is geblokkeerd. Het oor dat ontstoken is, ziet er vaak erg vies uit omdat het vocht in het middenoor vertroebeld is en naar buiten komt. Dat noemen we een loopoor. 

Oorzaken van een middenoorontsteking
In het geval van het jongetje van vijf is er zowel een interne als een externe factor aan te wijzen die de middenoorontsteking veroorzaakt heeft: ten eerste had hij al de hele winter last van een verkoudheid die maar niet over wilde gaan. Dit is een interne factor. Ten tweede is hij na de zwemles met natte haren naar buiten gelopen. Dat is een externe factor.

Externe factoren komen dus van buitenaf: de wind die door natte haren waait, kan een verkoudheid veroorzaken. Via de buis van eustachius kan die verkoudheid het middenoor bereiken en daar een ontsteking veroorzaken.

Interne factoren die een middenoorontsteking kunnen veroorzaken, zijn in termen van de acupunctuur een tekort aan energie en interne damp. 
Met een tekort aan energie bedoelen we een verminderde weerstand. Ziekteverschijnselen bij een kind met een verminderde weerstand zijn bijvoorbeeld een chronische verkoudheid, koorts en vertroebeling van het oorvocht.
Met de term interne damp doelen we op een slechte spijsvertering. Kinderen met een voedselallergie kunnen hier bijvoorbeeld last van hebben. Door de slechte spijsvertering vertroebelen soms de slijmvliezen, waardoor een middenoorontsteking kan ontstaan.

De acupunctuurbehandeling van een middenoorontsteking
Een arts behandelt een middenoorontsteking meestal met antibiotica. Als de ontsteking terugkeert, brengt hij  het kind onder narcose en geeft het buisjes in de oren of verwijdert de keel- en/of neusamandelen.

De acupuncturist maakt een einde aan de ontsteking door de energieblokkade in en rond het oor op te. De acute of chronische pijn en de koorts verdwijnen daardoor. Verder is de behandeling van de acupuncturist gericht op het vergroten van de energie, dus het verhogen van de weerstand en eventueel op het verbeteren van de spijsvertering. Het resultaat is dat het kind op de langere termijn minder vatbaar zal zijn voor een volgende middenoorontsteking.

Door de acupunctuurbehandelingen wordt het herstelvermogen van het kind zelf aangesproken, zal zijn energie toe- en de kans op een middenoorontsteking afnemen, zonder medicijnen of operatieve ingrepen!