Voorjaarsmoe? Overweeg eens een acupunctuurbehandeling

Voorjaarsmoe? Overweeg eens een acupunctuurbehandeling

Nog even en dan kunnen we de eerste zonnestralen begroeten. Voor velen van ons een zucht van verlichting, na maanden van donkerte en kou. Maar voor anderen is het een moeilijke periode. Een periode waarin ze zich moe voelen. En niet moe in de zin van hoe je je voelt na gedane arbeid, maar meer een algeheel gevoel van onbehagen. In dit artikel gaan we er wat dieper op in en vooral wat we er aan kunnen doen.

Wat is voorjaarsmoeheid eigenlijk?

Van voorjaarsmoeheid of lentemoeheid spreken we wanneer we een groot gebrek aan energie ervaren, welke soms gepaard kan gaan met klachten van somberheid, behoefte aan het eten van koolhydraten en veel slaap. Deze symptomen komen vaak in hetzelfde jaargetijde weer terug. In dit geval dus in het voorjaar. Exacte cijfers over hoeveel mensen deze seizoensgebonden klacht ervaren zijn er niet, maar wel is bekend dat 550.00 mensen lijden aan gevoelens van algehele moeheid en depressie. Iemand is voorjaarsmoe als genoemde klachten ieder jaar in dit seizoen terugkeren en minimaal 14 dagen aanhouden.

Hoe ontstaat lentemoeheid?

Te weinig verse groente en fruit

Waar men vroeger dacht dat de oorzaak lag aan het gebrek aan verse groente en fruit in de winter, is de wetenschap nu geneigd het toe te schrijven aan een aandoening als gevolg van een gebrek aan (zon) licht dat zich gedurende de donkere wintermaanden heeft opgebouwd. Verse groente en fruit zijn tegenwoordig ook gedurende de wintermaanden ruimschoots verkrijgbaar, alhoewel het belangrijk blijft er goed op te letten dat je er voldoende van binnenkrijgt.

Gebrek aan licht

Door de veranderende hoeveel licht tijdens de verschillende seizoenen, kan het dag- en nachtritme in ons lichaam verstoord raken. Het hormoon serotonine speelt daarbij een belangrijke rol. Dit ‘gelukshormoon’ wordt ’s ochtends aangemaakt en zorgt ervoor dat we fris en monter wakker worden. Zodra het licht wordt, neemt de aanmaak ervan geleidelijk af. Vanaf de lente is het ’s avonds langer licht en is het ook ’s morgens vroeger licht. Hierdoor kan het zijn dat je minder goed of ronduit slecht slaapt. Je begint soms al moe aan de dag en dat heeft ook z’n weerslag op je stemming.

Gevolg? Je voelt je moe, wat somber en depressief en hebt geen fut om aan de dagelijkse dingen te beginnen.

Hoe pakken we voorjaarsmoeheid aan?

Zoals gezegd speelt het eten van veel verse groenten en fruit een grote rol, net als de aanmaak van serotonine. Ook het vinden van een juiste balans tussen spanning en ontspanning en goed bewegen is belangrijk. Maar er is meer aan te doen.

Acupunctuur

Lichamelijke en psychische leegte die je ervaart bij moeheid is goed te behandelen met acupunctuur. In de acupunctuur wordt de energie verdeeld in vijf elementen: metaal, hout, aarde, vuur en water. Deze elementen spelen een belangrijke rol bij de energieaanmaak in het lichaam. De energie stroomt als je je lekker voelt geleidelijk door het hele lichaam. Maar in die energiebanen kunnen blokkades optreden. Met het aanprikken van deze blokkadepunten worden energiestromen hersteld. Dit betekent dat bij ieder mens afzonderlijk zal worden gekeken naar de bij hem of haar passende aanpak. Een aanpak dat erop gericht is je weer vitaler te voelen.

Mijn behandelplan

In mijn praktijk behandel ik regelmatig mensen met klachten van voorjaarsmoeheid. Daarbij begin ik met het opstellen van een behandelplan. Een plan dat specifiek op jouw energietekort is afgestemd. De resultaten die met acupunctuur worden behaald zijn zeer positief te noemen. Neem de proef op de som. Ervaar je klachten die te maken kunnen hebben met voorjaarsmoeheid? Schroom niet en neem vrijblijvend contact met me op.

Samen gaan we voor een energiek resultaat! Laat de zomer maar komen.